"One su agenti Zapada"
48

U Rusiji feminizam žele priznati ekstremističkom ideologijom

I. M.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Zastupnik u ruskoj Državnoj dumi Matvejčev predložio je da se feminizam prizna kao ekstremistička ideologija u Rusiji.

Zastupnik Državne dume iz Kuzbasa Oleg Matvejčev u emisiji 60 minuta posvećenoj ubistvu vojnog blogera Vladlena Tatarskog je poručio da se u Rusiji feminizam mora prepoznati kao ekstremistička ideologija. Napomenuo je da je već pripremio relevantan prijedlog zakona.

"Praktično sve feministkinje u Rusiji bile su protiv 'specijalne vojne operacije", rekao je Matvejčev.

U intervjuu za list Paragraph, zastupnik je objasnio da zakon sada ocjenjuje komisija koja istražuje činjenice miješanja stranih država u unutrašnja pitanja Rusije. On će biti dostavljen Državnoj dumi u slučaju pozitivnog zaključka.

"Naše feministkinje su samo agenti Zapada. Njihove aktivnosti su u suprotnosti sa predsjedničkim dekretom o podršci tradicionalnim vrijednostima", poručio je.

Prije dva dana u Sankt Peterburgu došlo je do eksplozije u kafiću u kojoj je poginuo poznati ruski proputinov ratni bloger. Navodno eksplozivna naprava je bila sakrivena u figurici koju je blogeru poklonila jedna od gošći.

Za zločin je osumnjičena 26-godišnja aktivistkinja Darja Trepova. Ona je uhapšena dok je bila u iznajmljenom stanu u Sankt Peterburgu na dan kada se dogodila eksplozija.