{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Rusiji će historiju učiti iz patriotskih udžbenika

F
20.8.2007. u 13:00
0
0
U Rusiji će historiju učiti iz patriotskih udžbenika
0
U Rusiji će historiju učiti iz patriotskih udžbenika
Učenici u Rusiji će od ove školske godine historiju učiti iz novih, patriotskih udžbenika, piše u ponedjeljak britanski The Independent. U njima se Staljin naziva "kontraverznom" ličnošću, a prema Putinovim riječima, ovakve knige su potrebne kako bi se ostvario pozitivan pogled na Sovjetski savez i njegovu historiju.
Novi udžbenici pišu se na osnovu priručnika koji je odobrio Kremlj i u kome se, između ostalog, Staljin naziva kontroverznom ličnošću - za jedne je oličenje zla, a za druge heroj koji je donio pobjedu u Drugome svjetskom ratu i proširio teritoriju Sovjetskog saveza.

Odluka o novim udžbenicima donesena je, piše Independent, nakon razgovora predsjednika Vladimira Putina s nastavnicima, u kome se založio za više patriotizma u pristupu historijskim događajima.

Negativno viđenje Sovetskog saveza u postojećim udžbenicima Putin je pripisao činjenici da su autori dobijali finansijsku pomoć iz inozemstva.

Ne smijemo zaboraviti Staljinove čistke, ali druge zemlje su se ponašale daleko gore, u Hiroshimi i u Vijetnamu - citira Independent riječi ruskog predsjednika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: