Turska
0

U rušenju spavaonice poginulo 13 učenica

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trinaest učenica je poginulo i najmanje 20 je povrijeđeno kada se spavaonica srušila u petak rano ujutro, saopćile su lokalne službe za vanredne situacije. Procjenjuje se da je još šest studentica pod ruševinom.

Vjeruje se da je eksplozija velikog cilindra s gasom dovela do rušenja zgrade u selu Balcilar u centralnoj pokrajini Konja, saopćio je gradonačelnik Mehmet Demirgul, javio je AP.

Pored žrtava, najmanje 20 učenica izvučeno je ispod ruševina s povredama, saopćio je Galip Sef, zvaničnik, zvaničnik lokalne službe za vanredne situacije. Tri studentice zadobile su teške opekline, kazao je.

Demirgul je izjavio da još oko šest učenica čeka na spašavanje.

Oko 40 djevojčica, u doibi između osdam i 16 godina, prespavalo je u spavaonici. Učenice su prisustvovale časovima učenja Kur'ana tokom školskog raspusta.

Televizijski snimci prikazali su lokalne mještane, od kojih su neki golim rukama pokušavali da uklone ruševine sravnjene betonske zgrade.

Jedna djevojčica u pidžami mogla se vidjeti kako se prebacuje u bolnicu. Druga je prikazana u kombiju prije nego što je prebačena na nosila i odvedena jecajući od bolova.

Demirgul je izjavio kako vlasti vjeruju da se zgrada srušila kada je eksplodirao cilindar s gasom koji se koristio u kantini.