Svijet
0

U Rumuniji danas parlamentarni izbori

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Rumuniji su jutros počeli parlamentarni izbori, prvi otkako je ta zemlja postala članica Evropske unije i od kojih bi mogla da zavisi sposobnost vlasti u Bukureštu da narednih mjeseci prevaziđu zastoj u reformama i da zaštite krhku ekonomiju od posljedica globalne finansijske krize.

Birališta su otvorena u 7 sati, a biće zatvorena u 19 sati, javila je rumunska novinska agencija Ađerpres.

Ovo je prvi put da će Rumuni birati poslanike u parlamentu glasanjem za pojedinačnog kandidata, pošto je ove godine zamijenjen stari sistem glasanja u kome su birači izjašnjavali za partijske liste kandidata.

Od ukupno 2.965 kandidata, 2.070 je u trci za 315 mjesta u Predstavničkom domu, a 895 za 137 mjesta u Senatu.

Rezultati anketa pokazuju da su u vođstvu dvije opozicione stranke - Liberalnodemokratska partija Emila Bloka, povezana s predsjednikom Trajanom Baseskuom i Socijaldemokratska partija bivšeg ministra spoljnih poslova Mirče Đoane. Na trećem mjestu je Nacionalna liberalna partija sadašnjeg premijera Kalina Taričanua, koja je dobila oko 20 odsto glasova.

Popularni predsjednik Basesku, čiji mandat ističe sljedeće godine, odigraće ključnu ulogu u formiranju naredne vlade time što će imenovati mandatara.

Analitičari su upozorili da će, ko god bude na čelu vlade, morati spremno da dočeka nagli ekonomski pad i moguće potrese na finansijskim tržištima.

Rumunija je 1. januara 2007. postala članica EU, posle talasa ekonomskih i pravosudnih reformi koje je sprovela koalicija Taričanuovih liberala i Baseskuovih demokrata. Međutim, partnerstvo dvojice državnika se raspalo zbog sukoba predsjednika i premijera još prije prijema zemlje u Uniju.