Svijet
0

U Rimu počeo samit FAO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano otvorio je u utorak u Rimu sastanak na vrhu zemalja članica agencije Ujedinjenih naroda za hranu (FAO), koji će se baviti krizom zbog nestašice hrane i pokušati postići konsenzus oko zaustavljanja rasta cijena.

"Svako vidi dramatičan karakter te krize i njezine posljedice za siromašne zemlje", rekao je Napolitano u govoru predstavnicima 193 zemalja FAO-a.

U pozdravu "brojnim šefovima država i vlada", šef talijanske države procijenio je da su "za prevladavanje krize nužne intervencije u sklopu sustava Ujedinjenih naroda", javio je France Presse.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je da svjetska proizvodnja hrane mora do 2030. narasti za pedeset posto kako bi zadovoljila sve veću potražnju.

Ban Ki-moon je svjetskim čelnicima u Rimu rekao, a Associated Press prenosi, da u ovoj krizi koja je dovela do gladi i nereda svuda po svijetu, države moraju smanjiti izvozna ograničenja i uvozne namete.

Sudionici UN-ova samita s temom "Sigurnost hrane u svijetu i klimatske promjene i bioenergija" pokušat će od 3. do 5. juna smisliti kako zaustaviti rast cijena prije nego što se među gladne ubroje još milijuni ljudi diljem svijeta.

Ova konferencija bit će nastavak razgovora započetih na sastancima stručnjaka i na konsultacijama interesnih skupina održanima od januara do aprila ove godine, a s ciljem pružanja pomoći pojedinim zemljama i međunarodnoj zajednici u pronalaženju održivih rješenja za krizu hrane kroz identificiranje politika, strategija i programa potrebnih za osiguravanje hrane za cjelokupno svjetsko stanovništvo u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.