{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U riječkoj luci i Grčkoj zaplijenjen kokain vrijedan 80 miliona kuna

F
28.11.2007. u 14:51
0
0
U riječkoj luci i Grčkoj zaplijenjen kokain vrijedan 80 miliona kuna
0
U riječkoj luci i Grčkoj zaplijenjen kokain vrijedan 80 miliona kuna
Oko 160 kilograma kokaina, vrijednog više od 80 miliona kuna, zaplijenjeno je riječkoj luci i u luci Pireus u Grčkoj u višemjesečnoj međunarodnoj policijskoj akciji u kojoj su uhićena šestorica državljana BiH i jedan Grk, izvijestili su danas čelnici hrvatske policije koja je od početka sudjelovalo u akciji.
Polovina zaplijenjenog kokaina, odnosno 81 kilogram pronađen je u kontejneru u riječkoj luci sredinom rujna ove godine, a ostatak krajem listopada u kontejneru u luci Pireus u Grčkoj. Oba kontejnera utovarena su u brod u ekvadorskoj luci Guayaquil, a naručitelji su bili tvrtke sa sjedištem u Banja Luci i Grčkoj.

Riječ je o jednoj od najvećih ovogodišnjih zaplijena droge u regiji, a procjenjuje se da kokain, koji je vrlo visoke čistoće, vrijedi više od 80 miliona kuna.

Ravnatelj policije Marijan Benko na vanrednoj konferenciji za novinare utvrdio je da je zadan snažan udarac narko miljeu kojemu su za tranzit "robe" posebno interesantne hrvatske luke, naročito riječka u kojoj je u proteklih deset godina u dva navrata zaplijenjeno više od 1,2 tone kokaina.

U akciji su sudjelovali policije Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Grčke i Republike Srpske na čijem području su početkom sedmice uhapšena šestorica državljana BiH koje se povezuje s pošiljkama kokaina. Svi su od ranije poznati po zlouborabama droga, a prilikom hapšenja kod njih je pronađeno i više od šest kilograma marihuane.

U Zagrebu i Vinkovcima su, pak, uhapšena dvojica hrvatskih državljana, no pušteni su na slobodu, a jedan od njih je kazneno prijavljen samo zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Čelnici hrvatske policije nisu otkrili na koji način je policija doznala za sumnjivi kontejner u riječkoj luci, no znakovito je da su u akciji sudjelovali Interpol te uredi američke agencija za borbu protiv narkotika DEA u Beču, Ateni i Rimu.

U tom je kontejneru, u kojemu su se prevozile drvene grede, 14. rujna pronađeno nešto više od 81 kilograma kokaina pakiranog u 139 paketa.

Nakon otkrića droge policija je započela tzv. međunarodnu kontroliranu isporuku, odnosno počela je nadzirati kontejner koji je pet dana kasnije utovaren na kamion i prevezen u Banja Luku, a potom se prazan vratio u Rijeku.

Tada se doznalo da je ista banjalučka tvrtka naručila još jednu pošiljku drvenih greda iz Ekvadora te da je kontejner već na putu. Po istovaru u luci Pireus 25. listopada grčka policija je otvorila kontejner i pronašla također 139 paketa s ukupno 79,5 kilograma droge. Taj je kontejner 5. studenoga iskrcan u Rijeci, a teret je dobio novog vlasnika, pravnu osobu iz Grčke koja je odlučila kontejner prebaciti cestovnim putem preko Zagreba, Beograda, Skoplja do Atene, gdje je na kraju uhićen 34-godišnji grčki državljanin I.K.

Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena izrazio je zadovoljstvo što je akcija proveden u potpunoj tajnosti i što informacije nisu procurile, dok je grčki policijski časnik za vezu u Hrvatskoj Dimitrios Dimitriou ustvrdio kako se međunarodnom policijskom suradnjom mogu ostvariti odlični rezultati u suzbijanju krijumčarenja droga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: