UN
0

U ratovima gine sve manje ljudi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ratovi više nisu tako smrtonosni kao prije, a stopa smrtnosti i dalje pada čak i za vrijeme ratnih sukoba, ponajprije zato što su bitke nižeg intenziteta, a zdravstvena briga bolja, doznaje se u četvrtak iz izvještaja objavljenog u UN-u.

Riječ je o kanadskom projektu koji su finansirale četiri evropske zemlje, i iz kojeg se zaključuje da se "smrtonosna narav ratovanja uveliko smanjila".

"Vjerujemo da su se cijena ratovanja, smrtnost i broj poginulih u ratovima bitno snizili", kazao je voditelj projekta Andrew Mack na konferenciji za novinare u UN-u.

U izvještaju se kao "pretjerana" odbacuje često ponavljana brojka od 5,4 miliona poginulih u ratovima u DR Kongu.

Od 2000. u prosjeku je u sukobima svake godine ginulo 90 posto ljudi manje nego u sukobima iz 50-ih godina prošlog stoljeća, dodaje se u izvještaju naslovljenom "The Shrinking Costs of War", drugom dijelu projekta Human Security Report sveučilišta Simon Fraser u Vancouveru.

Tokom istraživanja sudionici projekta su utvrdili da je u 14 od 18 subsaharaskih zemalja, u kojima su se vodile bitke srednjeg do visokog intenziteta, između 1970. i 2007. smrtnost djece ispod pet godina bila manja na kraju nego na početku sukoba. Objasnili su da je 1998. tek 20 posto djece bilo pokriveno vakcinacijom protiv ospica, a 2007. gotovo 80 posto.

"Niko, naravno, ne želi reći da ratovi pridonose padu smrtnosti. Današnji oružani sukobi nisu tako smrtonosni da bi zaustavili ili preokrenuli trend pada smrtnosti u mirnom razdoblju koji je postao standard u većini zemalja u razvoju", objasnio je Mack.

Postoje, istaknuo je, iznimke poput genocida u Ruandi kad je poubijano 800.000 ljudi.