Pakistan
0

U raketnom napadu poginulo deset ekstremitsa

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U raketnom napadu američke bespilotne letjelice na sjeverni Vaziristan, pakistansku oblast u blizini granice s Afganistanom, poginulo je deset ekstremista, saopćila je pakistanska obavještajna služba.

Od dvije ispaljene rakete, jedna je pogodila kuću u toj oblasti, a druga obližnje vozilo, prenosi u subotu Reuters.

Zabrinuta zbog pogoršavanja situacije u susjednom Afganistanu, Amerika je od prošle godine intenzivirala napade na talibane i pripadnike Al-Qaide na pakistanskoj teritoriji.

Uprkos protivljenju Pakistana, koji takve akcije smatra ugrožavanjem svog suvereniteta, nova američka administracija ne prestaje s napadima, a današnji je treći po redu tokom ovog mjeseca.

SAD su od početka prošle godine izvele oko 40 napada bespilotnim letjelicama, u kojima je, prema podacima pakistanskih zvaničnika, stradalo više od 320 osoba.

Pakistanska vlada smatra da bespilotne letjelice, kojima komanduje američka Centralna obavještajna agencija (CIA), ugrožavaju pakistanski suverenitet i podrivaju njene napore da se obračuna s pobunjenicima, jer izazivaju revolt naroda i jačaju podršku pobunjenicima. Pakistan je tražio od SAD-a da ih snabdije bespilotnim letjelicama da bi mogli sami da izvode operacije protiv pobunjenika.

Američki zavničnici tvrde da CIA provodi akcije u skladu s dogovorom sa zvaničnim Islamabadom, koji omogućava pakistanskim političkim vođama da u javnosti negoduju zbog napada, navela je britanska agencija.