Američki napad
72

U raketnom bombardovanju vojne baze u Siriji uništeno devet aviona

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Sjedinjene Američke Države pokrenule su raketni napad na sirijski vojni aerodrom kao odgovor na napad hemijskim oružjem, u kojem je prije tri dana poginulo više desetina civila. U jutrošnjem napadu poginulo je devet ljudi i uništeno devet vojnih aviona.

Prema naređenju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, američki ratni brodovi pokrenuli su 59 Tomahawk raketa na vojni aerodrom na kojem su, prema navodima američkih zvaničnika, bili smješteni avioni koji su izvršili napad hemijskim oružjem.

Jutrošnji napad prva je direktna vojna akcija nakon dugo vremena u kojoj su SAD protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al Assada. To predstavlja značajnu eskalaciju američke vojne kampanje na Bliskom Istoku, a sirijska vlada ga može protumačiti kao čin rata.

Kako pišu sirijski mediji, u napadu je poginulo devet ljudi, među njima navodno ima i djece. Rusija je napad okarakterisala kao "čin agresije".

Prema pisanju Russia Today, prvi snimci nakon napada prikazuju uništene hangare, ali i hangare koji su ostali netaknuti. Određene fotografije također pokazuju uništene hangare za koje je nejasno da li su se u njima nalazili avioni.

Похоже ракет 20 долетели до цели. Где остальные? #shayratairbase #syria #usa #Russia24 #Россия24

A post shared by Евгений Поддубный (@evgeny.poddubny) on

Fotografije je napravio dopisnik RT-a Evgeny Poddubny. Prema nezvaničnim podacima, devet aviona koji su bili stacionirani u bazi je uništeno u raketnom napadu.