Australija
27

U Queenslandu pooštrene kazne za djecu koja krše zakon, boravit će u zatvorima za odrasle

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada australske sjeveroistočne države Queensland naišla je na kritike nakon što je suspendovala Zakon o ljudskim pravima po drugi put ove godine kako bi mogla krivično goniti i zatvoriti maloljetnike, među kojima su i desetogodišnjaci.

Vladajuća Laburistička stranka prošlog mjeseca je progurala niz zakona koji dozvoljavaju da mlađi od 18 godina, uključujući desetogodišnjake, budu zadržani na neodređeno vrijeme u policijskim stanicama, zbog promjena u zakonima o pravosuđu mladih.

Također je uveden zatvor za mlade koji krše uslove kaucije te će oni moći biti zatvarani u zatvore za odrasle.

Ovi potezi šokirali su komesara za ljudska prava Queenslanda Scotta McDougalla, koji je opisao zaštitu ljudskih prava u Australiji kao "veoma krhku", bez zakona koji se primjenjuju na cijeloj zemlji.

Zakon o ljudskim pravima Queenslanda koji je uveden 2019. godine štiti djecu od zatvaranja u zatvor za odrasle, pa je morao biti suspendovan da bi vlada mogla usvojiti svoje zakone.

Ranije ove godine, Australijska komisija za produktivnost izvijestila je da Queensland ima najveći broj pritvorene djece od bilo koje australske države.

Između 2021. i 2022. godine zabilježen je dnevni prosjek od 287 osoba u pritvoru mladih.

Dodatni rizik za zaštitu ljudskih prava predstavlja i parlament Queenslanda, koji neuobičajeno ima samo jedan dom. Bez gornjeg doma koji bi ispitao zakone, vladajuća stranka može bez ikakvih prepreka donijeti nove zakone.

Australija je više puta bila na udaru kritika na međunarodnom nivou u pogledu tretmana djece i mladih u sistemu krivičnog pravosuđa.

Ujedinjeni narodi su više puta pozivali Australiju da podigne starosnu granicu za krivičnu odgovornost sa 10 na međunarodni standard od 14 godina.