Svijet
0

U Putinovoj administraciji bivši ambasador u SAD-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski premijer Vladimir Putin imenovao je bivšeg ambasadora u SAD-u Jurija Ušakova drugim čovjekom u svojoj administraciji, saopćila je vlada u ponedjeljak, a štampa je u ovom imenovanju vidjela stvaranje paralelne diplomatije.

"Premijer Vladimir Putin je imenovao Jurija Ušakova pomoćnikom šefa vladine administracije", navodi se u saopćenju, prenio je AFP.

U saopćenju iz Kremlja objavljenom također u ponedjeljak predsjednik Dmitrij Medvedev je nešto ranije razriješio Ušakova dužnosti ruskog ambasadora u SAD-u.

Dnevni list Nezavisimaja Gazeta je objavio u ponedjeljak da "stručnajci ovo imenovanje shvataju kao znak da se Putin namjerava nastaviti baviti vanjskom politikom".

Dolazak Ušakova u vladu mogao bi značiti da "vlada preuzima ovlasti predsjednika Dmitrija Medvedeva" i da "slabi uloga šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova", pisao je u petak nezavisni dnevni list Kommersant.

Novine ocjenjuju također kako bi vanjska politika mogla postati "odlučnija", posebno u odnosu na SAD.

Prema ruskim zakonima, predsjednik definira vanjsku politiku, dok se premijer bavi ekonomskim pitanjima.

Vladimir Putin nastavlja igrati primarnu ulogu na svim frontovima, kao što je to pokazala njegova posjeta Francuskoj prošle sedmice, gdje je primljen kao šef države.