Svijet
7

U pustinji u Nigeru od žeđi umrla 34 migranta, među njima 20 djece

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Trideset i četiri migranta, od kojih 20 djece, pronađeno je mrtvo prošle sedmice u nigerskoj pustinji, u pokušaju da stignu u susjedni Alžir, koji je postao privilegirana destinacija podsaharskih migranata.

"Trideset i četiri osobe, od kojih je pet muškaraca, devet žena i 20-ero djece su umrla u pokušaju da pređu pustinju", navelo je nigersko ministarstvo unutrašnjih poslova u saopćenju prenesenom novinskoj agenciji AFP.

"Oni su vjerovatno umrli od žeđi, kao što je to čest slučaj, a pronađeni su u blizini Assamaka, graničnog prijelaza između Nigera i Alžira", rekao je AFP-u sigurnosni izvor.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), Niger je jedan od štabova migratornih puteva “prema Evropskoj uniji” i “posebno prema Italiji”. Šezdeset posto migranata koji prelaze Libiju da bi stigli u Evropu putem centralnog Sredozemnog mora “prešli su kroz Niger”.

Migrante “su napustili krijumčari” u toku “sedmice od 6. do 12. juna”, objašnjeno je u saopćenju. Samo su dva tijela identificirana, jedan Nigerac i 26-godišnja Nigerke, precizira se u tekstu.

Hiljade migranata je stiglo nelegalno posljednjih godina u Alžir, uglavnom iz Malija i Nigera, zemalja s kojima Alžir dijeli dugu granicu.

Više od 7.000 Nigeraca u neregularnoj statusu u Alžiru, od kojih je polovina žena i djece, vraćeno je u njihovu zemlju u 2015. godini u skladu sa sporazumom između Alžira i Niameya.

Evropska komisija je prošle sedmice predstavila plan afričkim zemljama, miješajući pozitivne i negativne poticaje da smanji priliv migranata putem Sredozemnog mora.

Plan predlaže da se uputi osam milijardi eura iz fonda već uspostavljenog za pomoć razvoju, prema zemljama porijekla koje prihvaćaju da suzbiju priliv migranata za prijelaz. Za zemlje koje odbijaju da sarađuju, Komisija prijeti posljedicama na komercijalnom planu.

Detalji plana, kojeg treba da odobre Sjedinjene Američke Države, će biti izložene na jesen.

Svi prijedlozi pripremaju teren prije samita država članica EU-a predviđenog za 28. i 29. juni u Briselu, na kojem se očekuju nove odluke oko migracijske krize, objavio je AFP.