Svijet
3

U prvom obraćanju Kongresu Trump pozvao na obnovu američkog duha

Klix.ba
Predsjednik SAD-a Donald Trump se prvi se put od stupanja na dužnost obratio Kongresu, a u svom govoru je istakao kako su Sjedinjene Američke Države svjedok obnove američkog duha.

Na početku svog govora Trump je osudio nedavne prijetnje jevrejskim centrima u Americi i vandalizam na Jevrejskim grobljima.

"Mi smo zemlja koja ostaje ujedinjena u osudi mržnje i zla u svim njegovim oblicima", rekao je Trump.

Istakao je kako će provesti realnu i pozitivnu reformu imigracijskog sistema. Naveo je primjere zemalja koje koriste takozvani sistem kvalifikacije prema kojem se od osoba koje bi imigrirale zahtijeva da budu sposobne da se same izdržavaju.

Rekao je kako je počeo strožije primjenjivati imigracijske zakone koji će pomoći nezaposlenima i uštedjeti milijarde dolara te učiniti Ameriku sigurnom za sve.

Rekao je da, pojačavanjem provjere potencijalnih imigranata, poduzima snažne mjere da zaštiti zemlju od "radikalnog islamskog terorizma".

"Amerika mora svoje građane staviti na prvo mjesto jer samo tako možemo Ameriku ponovo učiniti velikom", rekao je Trump.

Pentagonu je, kaže, dao uputu za izradu plana za pobjedu nad IDIL-om, kojeg je nazvao "mrežom vanzakonskih divljaka" koji ubijaju muslimanske i kršćanske muškarce, žene i djecu.

Najavio je zamjene zastarjele infrastrukture novim cestama i mostovima, ali i zamjenu trenutnog sistema zdravstvene zaštite, poznatog kao "Obamacare", za koji je rekao da je "katastrofalan."

"Novi sistem pružit će ljudima više opcija i omogućiti im pristup što boljoj zdravstvenoj njezi po nižoj cijeni", rekao je Trump pozivajući na bržu proceduru odobravanja novih lijekova i terapija.

Ponovio je obećanje o izgradnji zida na granici s Meksikom u kojem, kako kaže, vlada bezakonje. Smatra da je taj zid efikasno oružje u borbi protiv droge i kriminala.

"Vrijeme borbi za trivijalne stvari je iza nas", kazao je na kraju Trump.