Svijet
0

U protestima poginulo 20 Palestinaca

SRNA
Najmanje 20 ljudi je poginulo, a 325 je povrijeđeno kada su izraelski vojnici otvorili vatru na palestinske demonstrante koji su pokušali da probiju graničnu ogradu na Golanskoj visoravni, na granici sa Sirijom, javila je sirijska televizija.

Izrael je optužio Siriju da stoji iza sukoba sa demonstrantima koji su se okupili da obilježe godišnjicu arapskog poraza u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, kako bi skrenuli pažnju sa krvavih nereda u svojoj zemlji.

 "Sirijska vlada pokušava da izazove tenzije. Ova granica bila je mirna decenijama, ali sada sa neredima u sirijskim gradovima oni žele da skrenu pažnju na ovu granicu", rekao je izraelski vojni portparol Joaj Mordekaj.

Sirijska strana nije komentarisala zašto je demonstrantima dozvoljeno da dođu na granicu, očigledno neometani od strane vlasti. Sirijska televizija javila je da je riječ o spontanom ustanku palestinske omladine iz obližnjeg izbjegličkog kampa.

Protesti su počeli jutros oko 11 sati kada se okupilo nekoliko desetina mladih ljudi, koji su došli autobusima, ali se kasnije okupilo oko hiljadu ljudi.

Izraelska strana je otvorila vatru kada je grupa Palestinaca presjekla ogradu od bodljikave žice i ušla u tampon zonu.

Tokom Bliskoistočnog rata Izrael je osvojio Golansku visoravan od Sirije, Zapadnu obalu i istočni Jerusalim od Jordana i Pojas Gaze i Sinajsko poluostrvo od Egipta za samo šest dana sukoba.
Izrael je vratio Sinaj Egiptu u okviru sporazum iz 1979. godine i povukao se iz Gaze 2005. godine.

Palestinci traže Zapadnu obalu i istočni Jerusalim, zajedno sa Gazom za svoju buduću državu, dok Sirija traži Golan, strateški plato koji "nadgleda" sjeverni Izrael.