Svijet
1

U proteklih 25 godina ubijeno 2.297 novinara

SRNA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
U posljednjih 25 godina najmanje 2.297 novinara i medijskih radnika poginulo je obavljajući svoju dužnost, informišući svijet o ratu, revoluciji, kriminalu i korupciji, navodi se u izvještaju Međunarodne novinarske federacije (IFJ) pod nazivom "25 godina doprinosa sigurnijem novinarstvu".

"Posljednjih deset godina bilo je najopasnije za novinare", rekao je generalni sekretar IFJ Anthony Bellanger, ističući da je 2006. godina bila najteža kada je poginulo 155 novinara.

IFJ je izradila izvještaj kako bi naglasila sve težu situaciju zbog imuniteta odgovornih za ubistva, čime novinari postaju veoma lake mete.

Prema navodima IFJ, istraga se pokreće za samo jedno od deset ubistava, a presude su mnogo rjeđe.

"To je diplomatsko pitanje. Treba ukinuti imunitet koji štiti ubice", kaže Belanger.

Izvještaj, koji sadrži 79 stranica, biće objavljen u javnosti naredne sedmice, ali je AP došao u posjed kopije prije diskusije u britanskom parlamentu o "smrti profesionalnih novinara u zonama sukoba".

IFJ će izvještaj iznijeti i pred sastanak UNESCO-a u Parizu u nedjelju, 7. februara, koji je posvećen istoj temi.

IFJ slične izvještaje objavljuje od 1990. godine koja govore o ubistvima novinara i radnika u medijima.

U proteklih 25 godina Irak je u vrhu liste najopasnijih zemalja, gdje je poginulo 309 novinara, a velika većina od invazije predvođene SAD 2003. godine.

Na drugom mjestu su Filipini, sa 146 ubistava, dok je Meksiko i nasilje povezano sa drogom na trećem mjestu sa ubijenih 120 novinara i radnika u medijima.