{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U prošloj godini više od 15 hiljada stranih boraca priključilo se IDIL-u

27.9.2015. u 19:35
0
91
U prošloj godini više od 15 hiljada stranih boraca priključilo se IDIL-u
0
U prošloj godini više od 15 hiljada stranih boraca priključilo se IDIL-u
Foto: Twitter
Prema procjenama američkih obavještajnih službi, broj stranih boraca koji ratuju u Siriji i Iraku od 2011. godine dostigao je brojku od 30 hiljada. Zabilježeno je učešće dobrovoljaca iz oko 100 zemalja svijeta, a većina ih se pridružila IDIL-u.
Uprkos međunarodnim naporima u cilju zaustavljanja krvoprolića u Siriji i Iraku, nije se mnogo postiglo kada je u pitanju priliv novih dobrovoljaca, piše New York Times. Samo u toku prošle godine, prema podacima američkih obavještajnih agencija broj stranih boraca koji su se priključili ratu u Siriji i Iraku iznosi oko 15 hiljada. Podaci ukazuju da se na dnevnoj bazi oko 40 dobrovoljaca infiltrira u određene pobunjeničke grupe, a većinom IDIL-u.

Oko 250 Amerikanaca ratuje u Siriji, a trend odlaska u rat iz SAD-a se povećava. Iz State Departmenta su istakli da IDIL veliki dio mobilizacije vrši i putem društvenih mreža. Velika Britanija je do prošle godine imala oko 500 dobrovoljaca u Siriji, a sada taj broj iznosi 750. Prema informacijama koje je iznio premijer Francuske Manuel Walls, broj dobrovoljaca iz te države iznosi oko 500, a pretpostavlja se da su oko 133 francuska državljanina do sada poginula u Siriji i Iraku.

Među stranim dobrovoljcima u Siriji i Iraku pretpostavlja se da je i oko 300 osoba sa područja Balkana.

Do sada je prema procjenama ubijeno oko 10 hiljada pripadnika IDIL-a, ali ono što zabrinjava je brzo regrutovanje novih dobrovoljaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: