Svijet
0

U prevrtanju trajekta u Bangladešu poginule 32 osobe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Strahuje se da su najmanje 32 osobe poginule nakon što se trajekt prevrnuo tokom oluje u sjevernom Bangladešu, saopćili su zvaničnici.

Trajekt, koji je prevozio skoro 150 putnika, potonuo je u rijeci Ghorautura, skoro 180 km od prijestonice, Dake, javio je BBC.

U izvještajima se navodi da je 25 putnika doplivalo na obalu, ali se za ostale strahuje da su zatrobljeni u potonulom brodu.

U Bangladešu su česte nesreće s trajektima - za koje se obično krive stari i nesigurni brodovi, te pretrpanost.

Lokalni zvaničnik Sultan Ahmed izjavio je novinskoj agenciji Associated Press da je oko 50 ljudi koji su bili na brodu nestalo nakon nesreće u ponedjeljak kasno navečer.

Kazao je da bi broj mrtvih mogao rasti jer se strahuje da su neka od tijela nestalih zarobljena unutar broda.

U februaru je najmanje 39 osoba poginulo nakon što se trajekt sudario s drugim brodom na rijeci Biriganga u blizini Dake i prevrnuo se.

U studiji o sigurnosti riječnog saobraćaja navodi se da oko 20.000 putničkih i teretnih brodova djeluje u Bangladešu i da polovini nedostaju osnovni sigurnosni standardi ili da primaju više od zakonski dozvoljenih kvota putnika.

Studija traži od vlade da pojača patrole obalske straže, odredi opasne riječne prijelaze, pooštri zahtjeve za registraciju i pruži obuku za navigatore i posade.

Vlada tvrdi da je poduzela mjere na poboljšanju sigurnosti na vodnim putevima.