Svijet
0

U prevrtanju broda s izbjeglicama kod Jemena poginule 22 osobe

FENA
Najmanje 22 osobe su poginule kada se krijumčarski brod u nedjelju prevrnuo u blizini jemenske obale, saopštila je agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda. Javljeno je da je 28 osoba nestalo.

Brod, koji je prevozio oko 120 Etiopljana i Somalijaca, bio je na redovnoj ruti brodova koji krijumčare ljude širom Adenskog zaliva iz Somalije u Jemen, saopćio je Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR), javio je AP.

Jemen automatski daje izbjeglički status građanima Somalije, koja je bez efektivne centralne vlade otkako su ratni zapovjednici iz raznih klanova svrgnuli dikatora Mohameda Siada Barrea 1991.

Jemenske vlasti pritvorile su 43 Etipopljana, koji nisu dobili automatski izbjeglički status, i dva člana posade. Dvadeset i dvoje Etiopljana uspjelo je pobjeći, sudeći prema preživjelima.

Na hiljade Somalijaca i Etiopljana svake godine pokušavaju pobjeći od siromaštva prelaskom Adenskog zaliva u nadi da će se domoći Evrope.

Agencija za izbjeglice radi na smanjenju protoka izbjeglica preko Adenskog zaliva, ali su najmanje 22 broda uplovila u jemenske luke između 12. i 17. januara.

UNHCR procjenjuje da se u Jemenu nalaze stotine hiljada izbjeglica, većinom iz Somalije.