Indonezija
0

U prevrtanju broda poginulo devet i nestalo 11 osoba

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Spasioci u petak tragaju za preživjelim nakon što je brod nakrcan afganistanskim migrantima potonuo kod obale zapadne Indonezije. Najmanje devet osoba je poginulo i 11 nestalo, saopćila je indonezijska mornarica.
  • Desetak Afganistanaca pronađeno je živo u Molučkom tjesnacu, oko 50 km od kopna, saopćio je Al Mufhid, mornarički oficir.

Većinu su spasili iz nemirnog mora ribari nakon nesreće koja se desila u četvrtak, javio je AP.

Afganistanci, od kojih su neki zadobili teške povrede, izjavili su da su plovili iz Afganistana prema Maleziji, gdje su im trgovci ljudima ponudili da im pomognu da krenu brodom do Australije, gdje su se nadali da će započeti novi život.

Nakon devet sati puta, dok su se primicali obali indonezijskog ostrva Sumatre kako bi napunili brod gorivom, naišli su na mračnu, gustu izmaglicu izazvanu šumskim požarima. Tada su udarili u ribarsku platformu, što je poremetilo ravnotežu broda.

  • Upravo tada naišli su veliki valovi i brod se prevrnuo, kazao je Mufhid, dodajući da je najmanje devet osoba poginulo i 11 nestalo.

Preživjeli su izjavili istražiteljima kako žele da zatraže politički azil u Indoneziji zbog situacije u njihovoj domovini. Nikakva odluka još nije donijeta, jer Afganistanci trebaju obaviti još razgovora s imigracijskim zvaničnicima.

Indonezija se sve češče koristi kao tranzitna tačka za ilegalne imigrante iz ratom zahvaćenih zemalja poput Afganistana i Iraka. Golema morska površina koja okružuje arhipelag je rizična, posebno tokom visokih plima u vrijeme sezone tropskih kiša.