Teška nesreća
7

U prevrtanju autobusa u Hong Kongu poginulo 18 ljudi, više od 60 povrijeđenih

Klix.ba
U prevrtanju dvospratnog autobusa u Hong Kongu poginulo je 18 osoba, a više od 60 ih je povrijeđeno, javljaju svjetski mediji.

Dvospratni autobus je prevozio putnike s hipodroma koji se nalazi u distriktu Sha Tin prema Tai Po centru u Hong Kongu, kada se prevrnuo i ostao bez dijela krova. Autobus je u vlasništvu kompanije Kowloon Motor Bus, jedne od najvećih u Hong Kongu. Poginulo je 18 putnika, a 62 osobe su povrijeđene od kojih se 10 nalazi u kritičnom stanju. Ukupno 15 osoba je hospitalizovano.

Foto: BBC
Foto: BBC

Uzrok saobraćajne nesreće zasad nije poznat, ali preživjeli putnici tvrde da je autobus kasnio te da je vozač vozio brzo.

Radi se o najsmrtonosnijoj saobraćajnoj nesreći u Hong Kongu od 2003. godine, kada je 21 osoba poginula u saobraćajnoj nesreći također dvospratnog autobusa.

Foto: BBC
Foto: BBC

Hong Kong generalno ima dobro razvije i siguran sistem javnog transporta, no, fatalne saobraćajne nesreće u kojim učestvuju autobusi se i dalje događaju. U septembru je poginulo troje ljudi u autobusu, a vozio ga je čovjek koji je radio nekoliko dana u nizu po 13 sati dnevno.

Vjeruje se da bi umor vozača i ovog puta mogao biti uzrok nesreća. Vozači su se žalili na njihove osnovne plate koje se kreću od 1.700 do 2.100 dolara mjesečno.