Svijet
0

U prevrnutom vozu u Japanu poginule četiri osobe

FENA
Četiri osobe su poginule, dok ih je više od 30 povrijeđeno kada se brzi voz koji se kretao kroz snažan vjetar u sjevernom Japanu iskliznuo sa tračnica, saopštili su zvaničnici u ponedjeljak.

Svih šest vagona je iskliznulo se u nedjelju a tri su se prevrnula pored pruge u prefekturi (državi) Yamagata, oko 300 km sjeverno od Tokija, saopćio je operater željeznica "JR East Co".

Izgleda da povrede preživjelih nisu opasne po život, saopćio je Yoshikatsu Oe, glasnogovornik policije Yamagate. Nejasno je koliko je putnika bilo u vozu, ali je Oe kazao kako je većina povrijeđenih bila u prva dva vagona.

Policijski glasnogovornik je izjavio da su sva četverica poginulih putnika bila u prvom vagonu koji je zdrobljen u nesreći.

Saobraćajni zvaničnik Ryotaro Miyamoto izjavio je kako uzrok nesreće nije još poznat.

Predsjednik tvrtke "JR East" Mutsuake Otsuka izvinio se zbog nesreće na konferenciji za novinare u ponedjeljak i obećao istragu.

Policijski zvaničnik Yasuhiro Sugiu izjavio je kako je u vrijeme nesreće bilo na snazi upozorenje od snažnih vjetrova. Vjetrovi u tom području puhali su brzinom od oko 80 km na sat, javila je novinska agencija Kyodo, prenosi AP.

Izvršni direktor "JR Easta" Masaki Ogata izjavio je kako je vozač izvijestio da se voz naginje ulijevo nakon što je bio zahvaćen snažnim vjetrom.

Voz je, sudeći po izvještajima, vozio brzinom od oko 100 km na sat prije nesreće. Brzina je u tom području ograničena na 120 km/h i od vozovođe se nije zahtijevalo da uspori pod takvim vremenskim uvjetima.

Japan je posljednjih dana pogođen neuobičajeno obilnim sniježnim padavinama, a sniježne oluje su dovele do pogibije osam osoba.

Vjeruje se da je prevelika brzina bila glavni uzrok željezničke nesreće 25. aprila u kojoj je poginulo 107 ljudi, a povrijeđeno više od 500 u Amagasakiju, u zapadnom Japanu. Ta je nesreća bila najgora željeznička nesreća u Japanu od 1963.