Usljed ekstremne suše
30

U presušenoj rijeci Po pronađena bomba iz Drugog svjetskog rata

D. B.
Neeksplodirana bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena je u koritu rijeke Po nakon ekstremne suše.

Riječ je o bombi teškoj 450 kg koju su pronašli ribari u koritu rijeke duga 650 km, a koja je presušila u velikim dijelovima zbog najgore suše u posljednjih 70 godina.

Visoke temeprature i slaba kiša su uzrokovale nestašicu vode, a strah od efekata klimatskih promijena je još veći.

Italijanska vojska je saopćila da bomba sadrži 240 kg eksploziva te da je pronađena kod sela Borgo Virgilio u Lombardiji. Oko 3.000 ljudi je evakuisano kako bi eksperti mogli obaviti uništavanje bombe u nedjelju. U početku su neki stanovnici odbijali da napuste domove, no vlasti su u konačnici uspjele uvjeriti sve da pristanu na evakuaciju. U kratkom periodu je zatvoreno nebo za letove iznad pomenute zone.

Po je najduža rijeka u Italiji koja teče od jugozapadnih Alpi do Jadranskog mora, a ove godine su satelitski snimci pokazali povećanje dijelova isušenog riječnog korita zbog ekstremne suše. Italijanske vlasti su prošlog mjeseca proglasila vanredno stanje za mjesta kroz koja protiče rijeka Po jer ona navodnjava trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

Ipak, struja rijeke je toliko oslabila zbog vrućine i nedostatka padavina u posljednjih nekoliko mjeseci da slana morska voda prodire u rijeku i uništava usjeve.