Svijet
0

U požaru u staračkom domu u Rusiji poginulo deset ljudi

FENA
Najmanje deset ljudi je poginulo u vatri koja je izbila u staračkom domu u četvrtak, u posljednjem u nizu smrtnosnih požara od kojih su brojni izazvani sve učestalijim zanemarivanjem sigurnosnih pravila.

Spasoci su evakuirali više od 300 pacijenata iz staračkog doma u regiji Omska nakon što je vatra izbila u četvrtak rano ujutro, ali je deset pacijenata poginulo u požaru, saopćio je portparol miunistarstva za hitne situacije Viktor Belcov.

Kazao je da je alarmni sistem doma funkcionirao dobro, ali da je sestra koja je tada bila na dužnosti bila predaleko od mjesta izbijanja vatre tog momenta i da nije odmah uzbunila pacijente i vatrogasce.

"Odlaganje je dovelo do žrtava", izjavio je Belcov za Associated Press.

Kazao je da je vatru očigledno izazvalo kršenje protupožarnih pravila od strane pacijenata, od kojih su mnogi bili pijani nakon zabave prošle noći.

Smrtonosni požari u školama, bolnicama i drugim objektima pod državnom upravom u posljednjim godinama otkrili su nemar zvaničnika i divljajuća kršenja sigurnosnih pravila.

U požaru u staračkom domu u selu Kamjevatškaja na Azovskom moru u južnoj Rusiji poginule su 62 osobe u martu. Noćni čuvar ignorisao je dva alarma porije nego što je javio o požaru.