Vatromet u zatvorenom
0

VIDEO / U požaru u noćnom klubu na Uralu poginule 102 osobe

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 102 osobe su poginule, a desetine su povrijeđene u požaru, koji je u noćnom klubu u ruskom gradu Permu na Uralu izazvao vatromet, javila je agencija RIA Novosti.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da su 102 osobe poginule, a 134 su povrijeđene, od kojih je polovina je u kritičnom stanju.

Vladimir Markin, portparol ruske policije rekao je  agenciji RIA Novosti da je kod većina žrtava najčešći uzrok smrti teške opekotine i udisanje gasa.

Požar, koji je zahvatio površinu od 400 metara kvadratnih, potpuno je uništio noćni klub "Šepavi konj". 

Regionalni ministar bezbjednosti Igor Orlov rekao je novinarima da  požar zahvatio plastičnu tavanicu noćnog kluba tokom vatrometa u zatvorenom, poznatijim pod imenom hladni vatromet. Vatromet je priređen povodom godišnjice otvaranja noćnog kluba.

Eksperti za eksplozivna sredstva Savezne službe bezbjednosti (FSB) saopštili su da unutar prostorije nisu pronađene bombe što ukazuje  da nije riječ o terorističkom napadu.

Lokalni ministar zdravlja Dmitri Triški rekao da bolnice posjeduju dovoljne krvi i plazme za transfuziju za naredna 24 sata.
Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, ministar zdravlja Tatjana Golikova i ministar unutrašnjih poslova Rašid Nurgalijev doputovali su rano jutros u Perm. Oni trenutno obilaze sedam bolnica u koje su prebačeni ranjeni.

U međuvremenu, policija je uhapsila vlasnika noćnog kluba "Šepavi konj" Anatolija Zaka  nakon požara koji je izbio oko jedan sat poslije ponoći.

Zak je uhapšen zbog kršenja propisa bezbjednosti koje je uzrokovalo gubitak ljudskih života, rekao je lokalni istražitelj agenciji RIA Novosti.

Lokalne vlasti saopštile su danas da će porodicama žrtava biti uplaćena nadoknada od oko 100.000 rubalja (oko 3.400 dolara po glavi).

"Odluka je donijeta na vanrednom sastanku administracije grada Perma", navodi se u saopštenju administracije.