Tri osobe nestale
56

U požaru u Koloradu izgorjelo skoro 1.000 domova, Biden proglasio stanje katastrofe

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Tri osobe se vode kao nestale i strahuje se da su mrtve nakon što je požar izazvan vjetrom protutnjao kroz dva grada u Koloradu, izazvavši hiljade evakuacija i uništivši skoro 1.000 domova, saopštile su vlasti u subotu.
Zvaničnici su prvobitno rekli da nema izvještaja o smrtnim slučajevima ili nestalim stanovnicima nakon rijetkog urbanog požara koji je izbio u četvrtak ujutro na sjevernoj periferiji područja Denvera.

Naleti vjetra jačine više od 160 km/h gurnuli su plamen na istok u gradove Superior i Louisville, što je dovelo do evakuacije obje zajednice. Za otprilike dva sata vatra je izgorjelo 2.400 hektara, rekli su zvaničnici.

Šerif okruga Boulder Joe Pelle rekao je da su tri nestale osobe, koje je odbio identificirati, svi živjeli u kućama koje je izgorjela.

"Strukture u kojima su ovi ljudi bili potpuno su uništene i prekrivene snijegom oko 20 cm", rekao je Pelle na subotnjem brifingu za novinare, dodajući da će psi tragači biti raspoređeni u nedjelju kako bi pretražili stanove.

Pelle je rekao da je 991 kuća u Superioru, Louisvilleu i u neinkorporiranim dijelovima okruga uništena, što ga čini najrazornijim šumskim požarom u historiji države u smislu izgubljenih stanova.

Zvaničnici su prvobitno rekli da su varnice iz oborenih dalekovoda koje je srušio olujni vjetar možda izazvale požar, ali inspekcija komunalne kompanije Xcel Energy nije pronašla oštećene ili oborene vodove u blizini sumnjivog porijekla požara.

Pelle je rekao da detektivi istražuju sve načine kako bi utvrdili izvor paljenja. Postupajući po dojavi, šerif je rekao da je izdat nalog za pretres u vezi sa istragom, ali je odbio da ponudi bilo kakve detalje.

Joe Biden je proglasio stranje katastrofe, a stručnjaci su upozorili da su klimatska kriza i širenje predgrađa doprinijeli devastaciji.

Stotine stanovnika koji su očekivali da će 2022. godinu dočekati u svojim domovima umjesto toga u subotu su započinjali novu godinu pokušavajući spasiti ono što je od njih ostalo.

Porodice koje su bile primorane da pobjegnu od plamena vratile su se u petak u svoja naselja u Louisvilleu i Superioru.

Izvještava se da je najmanje sedam osoba povrijeđeno.