Bangladeš
0

U požaru u fabrici odjeće najmanje 120 mrtvih

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zvaničnici su izjavili da je u požaru u fabrici odjeće u Bangladašu najmanje 120 osoba izgubilo život. Požar je izbio kasno u subotu navečer u devetospratnoj fabrici Tazreen Fashion u distriktu Ashulia u predgrađu glavnog grada Dake.

Jedan broj ljudi je život izgubio kada su u pokušaju bijega od plamene stihije skočili sa zgrade.

Još nije poznato šta je uzrokovalo ovaj požar, koji je prema izjavama očevidaca počeo na drugom spratu, zbog čega su mnoge žrtve odmah na početku ostale zarobljene u zgradi.

Prema prvim izvještajima policija i vatrogasci su vjerovali da je život izgubilo samo osam osoba. Međutim, stvarne razmjere tragedije su postale poznate tek kada su spasioci uspjeli ući u zgradu u ranim jutarnjim satima u nedjelju, prenosi BBC.

"Nastavili smo sa potragom jutros i pronašli smo tijela na svim spratovima zgrade", rekao je vatrogasac Abu Nayeem Mohammad Shahidullah.

Ovake tragedije su relativno česte u velikom ogromnoj industriji odjeće u Bangladešu. Nedostatak sigurnosnih standarda, loše postavljene električne instalacije i preveliki broj radnika u fabrikama su glavni krivci za uzrokovanje nekoliko velikih požara svake godine.

U Bangladešu ima oko 4.500 fabrika odjeće u kojima je zaposleno preko dva miliona ljudi. Izvoz odjeće čini oko 80 posto cjelokupnog godišnjeg izvoza ove države.