Katastrofa u SAD-u
5

U požaru u Californiji poginulo 48 osoba, uništeno 8.817 imanja

FENA
(Foto: EPA-EFE)
Broj poginulih u najvećem pojedinačnom požaru u istoriji američke savezne države Californije porastao je na 48, saopćile su vlasti u utorak naveče.

Šerif okruga Butte, Kory Honea, izjavio je na konferenciji za novinare da je tokom jučerašnjeg dana poginulo još osam ljudi, čime je ukupan broj potvrđenih žrtava u Logorskom požaru na sjeveru te savezne države porastao na 48.

Posljednje žrtve pronađene su sjeverno od državne prijestonice Sacramenta u gradu Paradise, koji je među najteže pogođenim u golemom požaru.

Honea je kazao da je njegov ured zatražio još 100 pripadnika Nacionalne garde kako bi tragali za posmrtnim ostacima stradalih.

Vlasti su saopćile da će objaviti vremenski okvir za povratak mještana u narednih nekoliko dana.

Šerif je također kazao da je njegov ured registrirao 18 incidenata povezanih sa sumnjivim pljačkama i da je šestero ljudi uhapšeno u utorak, od kojih je četvero pronađeno u oblastima u kojima je naređena evakuacija.

Vlasti su saopćile istraga o uzroku požara u toku.

Smrtonosni požar proširio se na oko 52.600 hektara, izvijestio je Odjel za šumarstvo i borbu protiv požara Californije (Cal Fire).

Požar je postao najsmrtonosniji u istoriji Kalifornije, nadmašujući vatrenu stihiju u parku Griffith iz 1933. u okrugu Los Angeles u kome je poginulo 29 ljudi.

Požar, protiv koga se borilo 5.615 pripadnika službi za vanredne situacije, neće biti suzbijen do kraja mjeseca, sudeći po zvaničnim procjenama.

Ukupno 8.817 imanja uništeno je u požaru, saopćile su vlasti, prenosi dpa.