Australija
0

U požarima 65 stradalih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U šumskim požarima na jugoistoku Australije koji su poprimili razmjere nacionalne katastrofe koju je premijer Kevin Rudd nazvao "paklom koji se obrušio svom snagom" 65 osoba izgubilo je život.

Požari od subote pustoše trima saveznim državama na jugoistoku zemlje, potpomognuti iznimno visokim temperaturama i nezapamćenom sušom.

Broj mrtvih se popeo na 65, prema podacima policije u državi Viktoriji, najteže pogođenoj katastrofom, gdje vatrena stihija još nije pod nadzorom.

Preživjeli pričaju da je nebo prekrio gusti oblak crnog pepela koji je zaklonio sunce, a vatra je gutala njihove kuće, prenose mediji.

"Pakao se svom svojom snagom obrušio na stanovnike Viktorije u zadnja 24 sata", rekao je premijer pošto je izdao nalog za mobilizaciju vojnih trupa koje će priteći u pomoć 3.000 vatrogasaca koji se već bore s vatrenom stihijom.

Snažan vjetar pomogao je u širenju pedesetak požara koji od subote haraju državama Viktorija, Novi Južni Walles i na području prijestolnice Canberre, gdje se temperatura popela na rekordnih 46 stepeni Celzijevih.

Australske vlasti su obećale da će strogo kažnjavati piromane koji su, prema njihovu mišljenju, izazvali požare.

Stotine kuća je izgorjelo, a velik broj ljudi izgorio je u automobilima pokušavajući umaći pred vatrom.

Najveći broj žrtava zabilježen je sjeverozapadno od Melbournea, drugom po veličini gradu u zemlji, prijestolnici države Viktorije, gdje je vatra zahvatila čitave četvrti i gdje su požari u nedjelju još bili izvan kontrole.

Među žrtvama je najmanje dvoje djece, dodao je Kieran Walshe, zamjenik načelnika policije u državi Viktoriji. Vlasti na tom području ističu da su meteorološki uvjeti ove godine, najviše dugotrajna suša, pogodovali munjevitom širenju stihije.

Prije nešto više od dvije sedmice Australiju je zahvatio val nezapamćene vrućine, podsjeća Internet portal dnevnik.hr.

"Još nije gotovo, a nema najava da bi idućih dana mogla pasti kiša", rekao je premijer države Viktorije, John Brumby.