Okolina Los Angelesa
0

U požarima 2 poginulih, 12.000 evakuiranih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 1.000 vatrogasaca borilo se protiv šumskih požara u blizini Los Angelesa, koji su izazvali dva smrtna slučaja i prinudili 12.000 ljudi da napuste svoje domove.

Prvi veliki šumski požari u sezoni zaprijetili su stotinama hiljada kuća sjeverno od grada u dolini San Fernando, javio je BBC.

Južna Kalifornija sklona je šumskim požarima između oktobra i februara kada topli i suhi vjetrovi sa Santa Ane pušu isušujuću vegetaciju.

Guverner Arnold Schwarzenegger proglasio je vanredeno stanje u dvije oblasti.

Naređenje se odnosi na Los Angeles i Venturu.

"Vjetrovi mijenjaju stanje s vatrom iz sata u sat, i stoga je tako važno za stanovnike u područjima koja okružuju ti požari da slušaju javna upozorenja zvaničnika da se evakuiraju", izjavio je Schwarzenegger.

U dolini San Fernando, jedan požar u području Porter ranča progutao je više od 2.000 hektara šume, dok je drugi u Lake Wiew Terrace spalio skoro 2.500 hektara, sudeći po novinama LA Times.

Beskućnik koji je živio u šumi i u kartonskoj kućici ispod raskršća na autoputu pronađen je mrtav.

Druga osoba je poginula kada se njen automobil prevrnuo na dijelu autoputa u blizini jednog od požara, koji je stvorio gusti dim.

"Ovo je veoma opasna situacija", izjavio je načelnik vatrogasne brigade oblasti Los Angeles, P. Michael Freeman dok je tražio od stanovništva da napusti ugrožena područja.

"Možda nećete biti u stanju da pobjegnete vatri ako joj budete preblizu", kazao je.