Kina
0

U potresu uništeno 90 manastira, 8.000 monaha beskućnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Potres na udaljenom sjeverozapadu Kine ostavio je više od 8.000 monaha beskućnicima nakon što je uništio skoro 90 manastira, javili su u ponedjeljak državni mediji, dok su spasilački napori usmjereni na nalaženje utočišta za preživjele.

Vlasti u pokrajini Qinghai saopćile su da će opravka manastira biti prioritet u naporima obnove, javile su državne novine China Daily, skoro dvije sedmice nakon potresa jačine 6,9 stepeni po Richterovoj skali u kojem je poginulo više od 2.200 ljudi.

"Nadamo se da ćemo do kraja godine obnoviti prostore za stanovanje u manastirima za više od 8.000 monaha koji trenutno žive u improviziranim šatorima, navode novine riječi Leshija, čelnika odbora za etnička i vjerska pitanja Yushua.

Više od 23.000 monaha i lama živi u stotinama manastira u Yushuu, planinskoj regiji koja leži na visini od 4.000 metara na tibetanskom platou.

Oni su igrali ključnu ulogu u naporima potrage i spašavanja u regiji, pretražujući ruševine ne bi i našli preživjele, dijeleći toliko potrebnu hranu i ostale potrepštine i kremirajući stotine tijela kako bi spriječili širenje bolesti.

Sudeći po novinskom izvještaju, 84 monaha su poginula u potresu a najmanje 100 ih je među više od 12.000 povrijeđenih ljudi.

Leshi je dalje obećao da će manastiri, osim što budu opravljeni, također dobiti pitku vodu, struju i pristup internetu u roku od dvije do tri godine.