Svijet
0

U potresu u Peruu povrijeđeno 145 osoba

FENA
Najmanje 145 osoba je povrijeđeno, uglavnom lakše, i 125 kuća oštećeno u potresu 6,2 stepena Richtera koji je u noći na ponedjeljak pogodio područje Ice, blizu obale na jugu Perua.

Civilna zaštita popisala je "145 povrijeđenih osoba, 125 kuća neprikladnih za stanovanje i 581 stradalu osobu" u pokrajini Ici, po novom izvještaju objavljenom tokom večeri, nakon zbrajanja štete u gradskim i seoskim područjima.

"Većina povrijeđenih prošla je s lakšim povredama koje su posljedica paničnog bježanja iz doma", rekao je direktor civilne zaštite u Ici Cesar Chonate za radio RPP.

Potres se dogodio 11 minuta nakon ponoći, a epicentar mu je bio 47 km jugozapadno od Ice, na dubini od 48 km, izvijestio je Peruanski geofizički zavod (IGP). IGP nije proglasio uzbunu na cunami.

Potres se jako osjetio u Ici, gradu s dvjestotinjak hiljada stanovnika blizu obale, 300 km južno od Lime te u obližnjim gradovima Piscu i Caneteu.

Potres se slabije osjetio u Limi i gradovima u unutrašnjosti poput Junina i Ayacucha.

Većina oštećenih i srušenih kuća bile su sagrađene od sirove, nepečene opeke, po pisanju peruanskih medija.

U ponedjeljak ujutro područje Ice pogodio je još jedan, nešto slabiji potres magnitude 4, izvijestio je IGP.

U augustu 2007. godine okolinu Pisca i Ice pogodio je potres snage 7,9 stepeni u kojem je poginulo više od 500 osoba, a 200.000 je ostalo bez krova nad glavom.

IGP ističe da je peruanska obala na "pacifičkom vatrenom prstenu" na kojem se događa 85 posto seizmičke djelatnosti na Zemlji.