Svijet
0

U potonuću trajekta na Filipinima poginulo 12 ljudi

FENA
Najmanje 12 ljudi je poginulo kada je filipinski trajekt potonuo jugoistočno od Manile u četvrtak ujutro, saopćili su zvaničnici.

Vojska je saopćila da je bilo najmanje 129 preživjelih nekoliko sati nakon što je MV Blue Water Princess, međuotočni trajekt koji prevozi punike i teret, potonuo kod San Francisca u pokrajini Quezon, više od 200 kilometara jugoistočno od Manile.

Početni haos doveo je do raznih svjedočenja o broju žrtava i putnika.

Pripadnici vojske, koji su se prvi domogli San Francisca, prebrojali su 126 preživjelih i osam poginulih u selu Pasangahan, saopćio je potpukovnik Rhoderick Paryano, portparol vojne komande južne regioje Luzon.

Još četvero poginulih i troje preživjelih nađeno je u blizini grada San Andresa, kazao je.

Obalna straža javila je o osam poginulih, dvoje nestalih i 50 spašenih među ukupno 60 putnika i 22 člana posade, saopćio je portparol Armando Balilo.

Balilo je naveo riječi vlasnika i kapetana koji su izjavili da se trajekt počeo naginjati, što je natjeralo uspaničene putnike da skaču u vodu.

Paryano je izjavio kako su mještani javili da je brod potonuo oko 500 metara od obale.

Dva vojna helikoptera kružila su iznad vode, ali nisu pronašli tragove trajekta. Oni su morali privremeno prekinuti potragu zbog lošeg vremena, izjavio je Paryano za Associated Press.

Trajekt je bio na putu ka prijestonici pokrajine Quezon, Luceni, na središnjem otoku Masbate.

Leo Robledio, šef operacija Obalne straže u Luceni, izjavio je da je trajekt imao odobrenje da prevozi 256 putnika. Na listi putnika bilo je 28 imena, ali obalna straža provjerava očiglednu razliku u tim brojkama, kazao je.