U posljednjih pet godina 283 broda s ljudskim leševima doplovila na obale Japana

Klix.ba
2.12.2015. u 14:45
15
14
U posljednjih pet godina 283 broda s ljudskim leševima doplovila na obale Japana
15
U posljednjih pet godina 283 broda s ljudskim leševima doplovila na obale Japana
Japanska obalna straža u posljednjih pet godina pronašla je 283 broda sa ostacima ljudskih tijela. Nijedan brod nije imao kapetana, a pretpostavlja se da dolaze iz Sjeverne Koreje.
Kako prenosi CNN, ovi "brodovi duhova" su redovna pojava na japanskoj obali.

U 2011. godini pronađeno je 57 brodova, u 2012. godini 47, a u 2013. pronađeno je 80 brodova koji nekontrolisano plove morem. Godine 2014. pronađeno je 65 brodova, a do sada su se u ovoj godini 34 "plutajuća kovčega", nasukala na japansku obalu.

Ukupno se u tim brodovima nalazilo blizu 400 kompletnih i nekompletnih tijela.

Ono što je neobično jeste što je "flota" od 12 brodova pronađena u samo pet sedmica.

"Nismo sigurni šta je uzrok ovoj pojavi, s obzirom na to da se tijela nalaze u veoma lošem stanju. Tijelima ne treba dugo da se raspadnu ukoliko se nalaze na slanom i vlažnom prostoru", rekao je glasnogovornik japanske obalne straže.

Prema pojedinim pokazateljima, uglavnom se radi o brodovima iz Sjeverne Koreje. Na jednom od brodova čak piše "Korejska narodna armija".

Iako još uvijek nije poznato ko je "posada" brodova, pretpostavlja se da je riječ o sjevernokorejskim ribarima.

Naime, lider ove zemlje Kim Jong-un uveo je široku ribolovnu kampanju. Kako javlja CNN, sjevernokorejski ribari na zadatke najčešće odlaze bez adekvatne opreme. Također, često zalaze i u burne dijelove mora, u koje, zbog jakih struja, ribari iz drugih zemalja ne uplovljavaju.

"Sjevernokorejski brodovi opremljeni su lošim motorima, a ribari iz straha odlaze predaleko od obale, tako da mnogi umru od gladi", objasnio je glasnogovornik obalne straže.


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: