Uoči NATO samita
0

U Portugalu uhapšene dvije naoružane osobe

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Portugalske snage sigurnosti uhapsile su dva lica na granici sa Španijom koju osiguravaju prvi put od 2004. godine uoči predstojećeg NATO samita u Lisabonu.

Portugalska policija u saopštenju navodi da je su dva lica, kod kojih su pronađeni noževi, mačete i transparenti sa "anarhističkim i antipolicijskim porukama", uhapšeni nedaleko od grada Elvasa, udaljenog oko 200 kilometara istočno od Lisabona.

Šef portugalske pogranične imigracione službe Manuel Paloz rekao je lokalnim medijima da je sedam lica uhapošeno zbog šverca narkoticima i nelegalnog posjedovanja naoružanja i da je onemogućen ulazak u Portugal za najmanje devet lica.

"Lica, kojima je uskraćen ulazak u Portugal, možda su pokušali da uđu kako bi remetili javni red i mir", rekao je Paloz. On nije objavio koje su nacionalnosti uhapšena lica.

U odvojenom incidentu, policija je saopštila da je juče uhapšen jedan portugalski državljanin kod kojeg je pronađen pištolj nedaleko od oblasti gdje se održava samit.

Portugal je od danas pa do kraja održavanja samita suspendovala Šengenski sporazum u sklopu napora da spriječi nasilne anti-NATO i antiglobalizacione proteste.

NATO samit u Lisabonu biće održan 19. i 20. novembra.