Javni saobraćaj u kolapsu
0

U Portugalu počeo generalni štrajk protiv mjera štednje

FENA
Željeznička stanica u Lisabonu (Foto: Reuters)
Željeznička stanica u Lisabonu (Foto: Reuters)
U Portugalu je počeo 24-satni generalni štrajk, koji je zaustavio aviosaobraćaj i javni transport, u znak protesta zbog predloženih oštrih mjera štednje za izlazak iz teške finansijske krize.

Kontrolori leta i zaposleni u lisabonskom metrou bili su prvi koji su u srijedu navečer stupili u štrajk. Očekuje se da će se njima danas pridružiti stotine hiljada drugih radnika, uključujući nastavnike i bolničko osoblje, javio je BBC.

Parlament iduće nedjelje treba da glasa o planu za smenjenje deficita koji je uslov da bi EU i MMF pružile finansijsku pomoć Portugalu. Očekuje se da štrajk bude jedan od najvećih u historiji Portugala gdje su masovne akcije industrijskih radnika rijetke.

Štrajk podržavaju dva najveća sindikata u zemlji, koja predstavljaju više od milion radnika.

Mnogi Portugalci su šokirani obimom mjera štednje koje budžet predviđa, ocijenio je BBC. Vlada je predvidjela kresajne troškova širokog spektra javnih servisa, uključujući zdravstvo i oružane snage, kao i uvođenje viših poreza.

Planirano je, takođe, ukidanje božićnih i bonusa za letovanja, koji su obično bili u visini mjesečne plaća, kao i omogućavanje privatnim firmama da produže radni dan za 30 minuta bez plaćanja prekovremenog rada.

Po uslovima za dobijanje 78 milijardi eura za spas, vlada mora značajno da smanji državni deficit.

S nezaposlenošću koja prevazilazi 12 procenata i neizvjesnošću ekonomije u idućoj godini, konzervativna vlada premijera Pedra Pasosa Koelja je rekla da nema drugi izbor nego da skreše troškove.

"Na meni je da mobilišem Portugalce kako bi radili svaki dan da bi doprinijeli transformaciji Portugala", rekao je Koeljo.

On je postao premijer juna akon što je socijalistička vlada pala zbog mjera kresanja budžeta. Koeljova vladajuća koalicija ima većinu u parlamentu tako da se očekuje da će glasanje o budžetu za 2012. godinu proći.

Portugal je treća zemlja, poslije Grčke i Republike Irske, koja je dobila uslovnu pomoć za izlazak iz krize od EU i MMF-a.