Svijet
0

U poplavama u Sloveniji petoro mrtvih i velika šteta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Petoro mrtvih i velika materijalna šteta posljedica su, prema dosadašnjim podacima, olujnog nevremena i poplava koji su jučer popodne i tijekom noći pogodili veći dio Slovenije. Stanje u srijedu ujutro se smirilo, a stanovnicima u najugroženijim krajevima pomažu vatrogasne ekipe i pripadnici vojske.

U gradiću Železniki, koji je najviše stradao u poplavama izazvanima jakom kišom i izlijevanjem rijeke Sore, jutros je iza kuće zasute odronom zemlje otkriveno tijelo muškarca koji se vodio kao nestali, a vjeruje se da je mrtva i žena koju je odnijela bujica dok je pokušavala spasiti svoj automobil.

Spasilačke ekipe otkrile su žive i zdrave majku i dijete koji su se također vodili kao nestali, javila je Hina.

Tijekom noćne intervencije isisavanja vode u mjestu Cerklje kod Ljubljane od strujnog je udara poginuo dobrovoljni vatrogasac. U selu Podgorje kod Letuša na celjskom području dvije su osobe umrle u kući zatrpanoj zemljom i blatom, a nekoliko ih je spašeno u zadnji trenutak.

Premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da je njegova vlada iz proračunskih sredstava odobrila dodatnih 500.000 eura za intervencijske ekipe koje rade na sanaciji štete i spašavanju. Janša je najavio mogućnost dodatnog angažiranja pripadnika vojske te pozvao osiguravateljska društva da stradalim poduzećima i privatnim osobama osiguraju prioritet u procjeni štete i isplati odštete.

Janša je najavio da će država osigurati i sredstva za obnovu partizanske bolnice Franja. Riječ je o spomen-području od 16 drvenih baraka u kojima su slovenski partizani tijekom Drugog svjetskog rata liječili ranjenike, a bujica je odnijela 13 baraka i uništila eksponate koji su u njima bili izloženi.

Kako javljaju slovenski mediji, zbog naraslog vodostaja rijeke Save i naplavina zaustavljen je rad nekoliko hidrocentrala, a i nuklearka Krško, koja vodu iz Save koristi za hlađenje reaktora, radila je sa samo deset posto snage.