Svijet
0

U poplavama u Pakistanu poginulo 45 osoba

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U poplavama izazvanim monsunskim kišama život je izgubilo najmanje 45 osoba ovog vikenda u Pakistanu, a paralizirane su četvrti najvećeg grada u zemlji, Karačija, saopćile su u nedjelju vlasti koje predviđaju još olujnih kiša u narednim danima.

Poplavljene su najveće gradske arterije i potonuli automobili u Karačiju, luci sa 18 miliona stanovnika koja se nalazi u Arapskom moru, u blizini afganistanske granice, prema javljanju Pakistanske službe za upravljanje u katastrofama.

U toku vikenda, dvadeset osoba je izgubilo život u plemenskim poluautonomnim oblastima i susjednoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa, na sjeverozapadu zemlje, prema lokalnim vlastima, i još 19 u Karačiju i šest u pokrajini Baluchistan (na jugozapadu), prema podacima dobivenim od novinske agencije AFP.

Prema izjavi doktora Semija Janalija iz bolnice Jinnah iz Karačija, većina mrtvih u glavnom gradu stradala je od strujnog udara. Pakistanski premijer Nawaz Sharif je zatražio u nedjelju krajem jutra od tri svoja ministra da "hitno" odu u oblasti pogođene poplavama.

Više od 470 osoba je izgubilo život u poplavama prošle jeseni u Pakistanu. Ove poplave su pogodile gotovo pet miliona osoba - bilans koji je još ispod "monsuna stoljeća"2010. godine, kada je gotovo 1.800 ljudi izgubilo život, a 21 milion stanovnika je bio pogođen.