Filipini
0

U poplavama najmanje 140 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Spasilačke operacije se nastavljaju na Filipinima, nakon što je olujna kiša izazvala najveće poplave za posljednje četiri decenije.

Ministar odbrane Gilberto Teodoro izjavio je da najmanje 140 osoba poginulo u poplavama koje su pogodile glavni grad Manilu i okolinu, javio je u ponedjeljak BBC.

Vlasti su takođe apelovale na međunarodnu pomoć.

Jedan viši zvaničnik je rekao da se spasioci prosto ne mogu da izađu na kraj s razmjerama razornih poplava koje su u subotu pogodile Manilu i okolinu.

Šef Nacionalnog komiteta za koordinaciju spasilačkih napora Antoni Golez izjavio je da na terenu nema dovoljno pomoći Jedan ljekar u Manili je rekao BBC-u da već 24 sati neprekidno radi u bolnici koja je poplavljena.

Ministar odbrane Gilberto Teodoro kaže da su vojska, policija i civilni volonteri, uz pomoć helikoptera i gumenih čamaca, spasili preko 4.000 osoba, od kojih su mnogi potražili spas na krovovima autobusa i kuća.

Preko 435.000 je moralo da napusti svoje domove što je dvostruko više od prvobitnih procjena.

Dopisnici kažu da se spasilački napori intenziviraju, s poboljšavanjem vremena, mada se u nekim izvještajima procjenjuje da je 80 posto prijestolnice i dalje pod vodom.

Vlada je proglasila prirodnu katastrofu u Manili i 25 pokrajina, čime je omogućeno dostavljanje hitne novčane pomoći.

Vlasti upozoravaju i da bi do poplava sad, s obzirom da se tropska oluja pomjera kroz arhipelag, moglo da dođe na sjeveru Filipina. Putevi prema Manili su neprohodni, a i veći broj trajektnih linija je obustravljen.

Više međunarodnih i domaćih aerodroma je zatvoreno.

Direktor filipinske meteorološke službe rekao je da su klimatske promjene odgovorne za 40 cm kiše koja je pala na Manilu u samo jednom danu.