Jug Indije
0

U poplavama 250 mrtvih, 2,5 miliona u skloništima

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
U Indiji je 250 osoba izgubilo život u poplavama, dok se oko dva i po miliona nalazi u privremenim skloništima pošto su ostali bez krova nad glavom u obilnim padavina na jugu zemlje, saopćili su u ponedjeljak zvaničnici.

Indijski zvaničnici su saopćili da se dva i po miliona osoba sada nalazi u preko 1.200 privremenih skloništa, a da je više od pet miliona ugroženo zbog poplava.

Većina žrtava nevremena registrovana je u indijskim državama Karnataka i Andra Pradiš na jugu zemlje, gdje su se rijeke izlile iz svojih korita, odnijele kuće i poplavile njive, prenosi Reuters.

Indijski zvaničnici ocijenili su da su poplave najgore u posljednjih nekoliko decenija i da su pod vodom ostala čitava polja šećerne trske i riže.

U državi Karnataki nevrijeme se smiruje, dok rijeke i probijeni nasipi u državi Andra Pradiš prijete da poplave Vidžajavadu, grad od oko milion stanovnika i važno trgovačko središte.

Liderka vladajuće Kongresne partije Indije Sonja Gandi i ministar unutarnjih poslova Palaniapan Čidambaram obišli su poplavljeno područje, navodi Reuters.