{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponoć ističe rok za potvrdu američke pomoći Srbiji

F
31.5.2006. u 17:55
0
0
U ponoć ističe rok za potvrdu američke pomoći Srbiji
0
U ponoć ističe rok za potvrdu američke pomoći Srbiji
U srijedu u ponoć ističe rok za potvrdu američke pomoći Srbiji koja je uvjetovana prije svega punom suradnjom s Haškim sudom, te hapšenjem haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.
Zakonom o financiranju operacija u inozemstvu za 2006. godinu, koji je američki Kongres usvojio u studenome prošle godine, Srbiji je namijenjeno 75 miliona dolara.

U Zakonu, u posebnom odjeljku "Fondovi za Srbiju", kao prvi uvjet za nastavak pomoći nakon 31. maja ove godine navedena je "suradnja s Haškim sudom, uključujući pristup istražitelja, predaju dokumenata, uhićenje i izručivanje optuženih ili pomoć u njihovom uhićenju, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, osim ako državna tajnica utvrdi i izvijesti da ti pojedinci više ne borave u Srbiji".

Nastavak američke pomoći Srbiji uvjetovan je i poduzimanjem koraka, u skladu s Daytonskim sporazumom, za prekid novčane, političke, sigurnosne i druge podrške institucijama u Republici Srpskoj, kao i "poduzimanje koraka u primjeni politike koja odražava poštivanje prava manjina i vladavine zakona" u Srbiji.

Prvi put američka pomoć Srbiji je odobrena 2001. godine, odmah nakon uhićenja bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a pomoć je potpuno izostala u ožujku 2004. godine, zbog nesuradnje s Haškim sudom, da bi u siječnju prošle godine zbog istog razloga najprije bilo suspendirano deset milijuna dolara pomoći Srbiji, ali je u lipnju državna tajnica Condoleezza Rice donijela odluku o odmrzavanju tog novca, zbog ocjene da je Srbija "učinila puno na ispunjavanju traženih uvjeta, uključujući i izručenje 12 optuženih" Haškom sudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: