Svijet
0

U ponedjeljak sastanak Merkel i Sarkozyja

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i članovi kabineta dviju susjednih zemalja sastat će se u ponedjeljak u Straubingu, na jugoistoku Njemačke, uoči stupanja Francuske na mjesto predsjedavajuće Evropske unije.

Na sastanku u bavarskom gradu učestvovat će njemački i francuski ministri vanjskih poslova, odbrane, ekonomije i prirodne sredine, prenijela je DPA.

Teme razgovora bit će energija, uključujući povećanje cijena nafte i plina, kao i globalno zagrijavanje.

Njemačka je najveća članica EU-a i njezina najmoćnija privredna sila, dok joj je Francuska uz bok.

Partnerstvo dviju zemalja u proteklih 50 godina bilo je odlučujuće da EU postane najuspješnija integracija u historiji čovječanstva.

Jedan od ciljeva Francuske, koja će 1. jula zamijeniti Sloveniju na mjestu predsjedavajuće EU-a, jeste da sporazum o odbrani i sigurnosti, sklopljen 1988. godine s Njemačkom, proširi na okvire Unije sa 27 država članica.

Francusko-njemački ministarski sastanak održava se od 2003. dva puta godišnje.

Sastanak u Straubingu bit će održan dan uoči samita EU-a i Sjedinjenih Američkih Država u Sloveniji, na kojem će učestvovati američki predsjednik George W. Bush.

Među glavnim temama samita na Brdu kod Kranja bit će nuklearne ambicije Irana, uticaj Rusije u istočnoj Evropi i pitanje ublažavanja i ukidanja viznog režima.