Svijet
0

U Poljskoj počeli vandredni parlamentarni izbori

FENA
Poljaci su jutros počeli da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima, koje mnogi smatraju najvažnijim u toj zemlji od propasti komunističkog režima 1989. godine.

Oko 30,5 miliona birača treba da na glasačkim mjestima, otvorenim jutros u šest sati, među kandidatima sedam stranaka i koalicija izaberu 460 poslanika i 100 senatora, prenijele su svjetske novinske agencije.

Prema rezultatima posljednjih anketa, liberali iz opozicione Građanske platforme (PO) Donalda Taska imaju znatnu prednost u odnosu na konzervativnu stranku Pravo i pravda (PiS) predsjednika i premijera Poljske, braće blizanaca Kačinjski, Leha i Jaroslava.

Još dvije stranke mogle bi da pređu prag od pet posto glasova i uđu u parlament: koalicija lijevog centra LiD i seljačka stranka PSL.

U Poljskoj se od pada komunizma nije desilo da birači ponovo ukažu povjerenje partiji na vlasti i daju joj drugi mandat, podsjetio je njemački radio Deutsche Welle.

Odziv biraća, prema predviđanjima analitičara, bit će od presudne važnosti za ishod izbora. Na prethodnim parlamentarnim izborima 2005., na biračka mjesta izašlo je svega 40,5 posto birača, ali se ove godine predviđa izlaznost od najmanje 50 posto.