Svijet
0

U Poljskoj će se održati prijevremeni izbori

FENA
Poslanici poljskog parlamenta usvojili su odluku o održavanju prijevremenih izbora, koje je vlada tražila u nastojanju da okonča nesuglasice na političkoj sceni.

Od ukupno 460 poslanika, koliko ih ima u poljskom parlamentu, 377 ih je kasno u petak uvečer glasalo za prijevremene izbore, dok je 54 bilo protiv, čime je osigurana dvotrećinska većina potrebna da bi prijedlog bio usvojen.

Kako je propisano ustavom, uzbori bi trebalo da budu održani u roku od 45 dana, odnosno do 21. oktobra, što je datum koji su predložili i predsjednik i premijer, braća Lech i Jaroslaw Kaczynski, prenijele su agencije.

Prema Reutersu, nijedna partija najvjerovatnije neće uspjeti da osvoji dovoljno mjesta u parlamentu kako bi lako formirala koaliciju, što bi moglo izazvati nova previranja na političkoj sceni prije nego što vlada bude uspostavljena.

Kako su početkom sedmice pokazala ispitivanja javnog mnijenja, vladajuća partija Pravo i pravda uživa najveće povjerenje, ali i ako uspije osvojiti većinu poslaničkih mjesta, ipak neće lako formirati koaliciju jer su braća Kaczynski odbila više potencijalnih partnera.