Svijet
0

U poljoprivredi radi 132 miliona djece od 5 do 14 godina

FENA
Oko 132 miliona djece u svijetu u dobi od 5 do 14 godina radi u poljoprivredi, pa zbog toga ne idu u školu, saopćila je u utorak Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) pokrećući novo partnerstvo radi borbe protiv ovog fenomena.

"Nedopustivo je da je svakog dana 132 miliona djece od 5 do 14 godina prisiljeno da radi na zemlji, često u uvjetima štetnim i opasnim po zdravlje", izjavio je Jose Maria Sumpsi, zamjenik generalnog direktora FAO-a na konferenciji za štampu u sjedištu agencije UN-a u Rimu.

Prema podacima FAO-a, od 218 miliona djece na svijetu koja rade, 70 posto ih je iskorišteno u poljoprivredi, javio je AFP.

"Djeca predstavljaju trećinu radne snage u tome sektoru", dodao je Sumpsi, navodeći da "svake godine 22.000 djece umire" u nesrećama i bolestima izazavnim radom u poljoprivredi.

FAO je pokreuo u utorak na Svjetski dan borbe protiv rada djece novo partnerstvo za borbu protiv ovog fenomena, posebno s Međunarodnom organizacijom za rad, s Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede i Međunarodnom federacijom poljoprivrednih proizvođača.

"Glavni razlozi zbog kojih djeca rade su siromaštvo, cinizam nekih poslodavaca koji tvrde da su djeca vrednija od odraslih kada je u pitanju kupljenje usjeva, i to što ne moraju da idu u školu u ruralnim zonama", objasnio je Jose Maria Sumpsi na konferenciji za štampu.

"Za siromašne porodice", dječji rad predstavlja "veliku ekonomsku pomoć, ali gledano dugoročno, cijena je puno veća. Ako djeca ne idu u školu, njihova će zarada, kada budu odrasli, biti bijedna", dodao je on.