Meksiko
0

U pokušaju oslobađanja pripadnika narko kartela osam mrtvih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šest policajaca i dva zatvorska čuvara ubijeni su u nedjelju u Meksiku, kada su naoružani napadači pokušali da oslobode osumnjičene pripadnike jednog narko kartela iz konvoja vozila kojim su prebacivani u zatvor.

Policajci u državi Najarit na zapadu Meksika napadnuti su poslije napuštanja aerodroma gdje su pokupili devet osumnjičenih pripadnika kartela Beltran Lejva. Među njim je i jedan od uticajnijih u toj organizaciji Heronim Games, poznatiji kao "rođak", saopćilo je meksičko Ministarstvo za javnu sigurnost.

Napadači nisu uspijeli da oslobode zatvorenike i pobijegli su u tri kamiona, navedeno je u saopćenju. Games je uhapšen krajem januara, a optužen je za organizovanje kupovine kokaina iz Kolumbije za narko kartel Beltran Lejva, koji se smatra jednim od najnasilnijih u Meksiku, naveo je Reuters.

Do nedeljnog napada došlo je samo dva dana poslije posjete američkog predsjednika Baracka Obame Meksiku. Tada se Obama obavezao se da će pojačati borbu protiv narko kartela koji vode krvave ratove za teritoriju, duž granice dviju država.

Meksiko pokušava da se obračuna s nasiljem koje se dovodi u vezu s drogom u kome je prošle godine poginulo 6.300 osoba u Meksiku, a koje se "preliva" u SAD.

Prošle godine dva agenta za borbu protiv narkotika su uhapšena zbog primanja mita u iznosu od 500.000 dolara od kartela Beltran Lejva, podsjeća britanska agencija.