Zapaljeni madraci
40

U pobuni i požaru u kolumbijskom zatvoru poginuo 51 zatvorenik

D. B.
Tokom pobune u zatvoru u Kolumbiji došlo je do namjerno uzrokovanog požara, poginuo je 51 zatvorenik, a 24 su povrijeđena.

Pobuna i pokušaj bijega su se dogodili u zatvoru Tulua u Kolumbiji, a požar je nastao nakon što su zatvorenici navodno zapalili svoje madrace. Požar je započeo u bloku ćelija u kojima je bilo zatvoreno oko 200 osuđenika. Nakon što su zatvorenici zapalili madrace, neki su pokušali pobjeći, dok su drugi za koje se vjeruje da su povezani s bandama započeli međusobni obračun.

Kolumbijski ministar pravde Wilson Ruiz Orejuela je ispričao nešto drugačiju priču tvrdeći da je tragediji prethodila tuča dvojice zatvorenika od kojih je jedan zapalio madrac. Prema njegovim riječima, požar se proširio zbog čega su pozvani vatrogasci.

Zasad nije poznato koliko je zatvorenika smrtno stradalo zbog požara, a koliko zbog sukoba.

Porodice zatvorenika su se okupile ispred zatvora kako bi saznale sudbinu članova porodice, a zvaničnici su pročitali imena preživjelih. Zatvorenici koji se nalaze u drugim blokovima ćelija nisu povrijeđeni.

U zatvoru je u vrijeme pobune i požara bilo ukupno 1.267 zatvorenika, oko 200 više nego što zatvor može primiti.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque je zatražio istragu incidenta, dok je novoizabrani predsjednik Gustavo Petro kazao da je potrebna "kompletna promjena zatvorske politike" s ciljem zaštite "humanizacije zatvora i dostojanstva zatvorenika".

Sličan scenarij se dogodio u zatvoru Modelo u Bogoti u martu 2020. godine, kada je protest zbog sanitarnih uvjeta prerastao u nasilje u kojem su ubijena 23 zatvorenika i povrijeđeno više od 100.