Eskalacija nasilja
39

U plemenskom sukobu u Papua Novoj Gvineji ubijene na desetine osoba

F. H.
Mapa: Google Maps
Mapa: Google Maps
Najmanje 64 osobe poginule su u zasjedi u udaljenoj regiji Gorja Papue Nove Gvineje. Žrtve su ubijene tokom plemenske svađe u pokrajini Enga tokom vikenda, rekao je glasnogovornik nacionalne policije za BBC.

Gorsko područje dugo se borilo s nasiljem, ali se vjeruje da su ova ubojstva najgora u posljednjih nekoliko godina. Priljev ilegalnog vatrenog oružja učinio je sukobe još smrtonosnijim i potaknuo ciklus nasilja.

Policija je počela prikupljati tijela na mjestu događaja u blizini grada Wabaga, otprilike 600 km sjeverozapadno od glavnog grada Port Moresbyja.

"Ovo je daleko najveće ubistvokoje sam vidio u Engi, možda i u cijelom Gorju. Svi smo uništeni, svi smo psihički pod stresom. To je stvarno teško za shvatiti." ", rekao je George Kakas, vršitelj dužnosti policijskog supta za Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Policija je dobila eksplicitne videozapise i fotografije koje navodno potječu s mjesta događaja, a na kojima se vide tijela utovarena u kamion, kažu mediji.

Eskalacija plemenskih sukoba, često zbog raspodjele zemlje i bogatstva, dovela je do tromjesečnog zatvaranja u Engi prošlog jula, tokom kojeg je policija uvela policijski sat i ograničenja putovanja.

U augustu prošle godine nasilje je dospjelo na međunarodne naslovnice nakon što su internetom kružile eksplicitne snimke trojice mrtvih muškaraca. Guverner Peter Ipatas rekao je za ABC da je prije zasjede bilo znakova da će ponovno izbiti borbe.

Uz do 17 plemena uključenih u posljednju eskalaciju, u konačnici je na snagama sigurnosti bilo da očuvaju mir, rekao je.

"Iz pokrajinske perspektive, znali smo da će se ova borba nastaviti i prošle smo sedmice sigurnosne snage kako bismo osigurali da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi osigurali da se to ne dogodi."

Sigurnost u širem smislu ostaje ključna briga za Papua Novu Gvineju. Vlada je prošlog mjeseca proglasila vanredno stanje nakon velikih nereda i pljačke u kojima je poginulo najmanje 15 ljudi.

Australija - jedan od najbližih saveznika zemlje - rekla je da su vijesti o ubistvima "vrlo uznemirujuće".

"Pružamo značajnu potporu, posebno za obuku policajaca i za sigurnost u Papui Novoj Gvineji", rekao je premijer Anthony Albanese u radijskom intervjuu u ponedjeljak.