Odgovor nadležnih
7

U Philadelphiji uveden policijski sat zbog nasilnih protesta

B. R.
Policijski sat u Philadelphiji zbog nasilnih protesta (Foto: EPA-EFE)
Policijski sat u Philadelphiji zbog nasilnih protesta (Foto: EPA-EFE)
U Philadelphiji je uveden policijski sat zbog nasilnih protesta koji su uslijedili nakon što je policija usmrtila afroamerikanca koji je nosio nož u ruci.

Tenzije u najvećem gradu američke savezne države Pennsylvanije su počele nakon što je policija upucala 27-godišnjeg Waltera Wallacea čija porodica tvrdi da je imao mentalnih problema.

Protesti zbog njegovog ubistva postali su nasilni i traju već dvije noći. Nezadovoljni građani tvrde da je policija opet pogriješila, odnosno da je upotrijebila prekomjernu silu nad afroamerikancem.

Policijski sat je od jučer na snazi i traje od 21 sat do 6 sati, a već su četiri osobe uhapšene zbog njegovog kršenja. Mobilizirana je i Nacionalna garda da bi se upostavio red na ulicama.

Od početka protesta uhapšene su 172 osobe i povrijeđena su 53 policajca. Protesti su obilježeni pljačkama, a prema navodima nadležnih, blizu hiljadu osoba je učestvovalo u nekoj od pljački.

Američki predsjednik Donald Trump, koji želi drugi mandat u Bijeloj kući, je podržao policiju, a ono što se desilo u Philadelphiji je nazvao užasom.

Njegov protukandidat u predsjedničkoj utrci, demokrata Joe Biden, je istakao da je, kako je rekao, neprihvatljivo da se u ovoj državi mentalni problem jedne osobe okonča u smrti, prenosi Reuters.