Den Haag
0

U petak suđenje Šešelju za nepoštovanje suda

SRNA
Haški tribunal zakazao je za petak, 29. maja, suđenje predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju po optužnici za nepoštovanje suda, javio je dopisnik Srne.

Postupak je pokrenut u januaru, a Šešelj se tereti da je "svjesno i namjerno objelodanio informacije znajući da se time krši nalog sudskog vijeća", te da je u jednoj od svojih knjiga objavio podatke o tri zaštićena svjedoka optužbe.

Na statusnoj konferenciji od 7. maja tužilac "prijatelj suda" Brus Mekfarlejn je rekao da vjerovatno neće izvoditi svjedoke, dok je Šešelj saopštio da će u tom slučaju i sam odustati od svojih pet svjedoka, tako da će sudskom vijeću najvjerovatnije biti predočeni samo pisani dokazi.

Suđenje Šešelju po optužnici za progone nesrpskog stanovništva sa dijelova teritorije BiH, Hrvatske i iz Vojvodine prekinuto je u februaru do daljnjeg.

Prekid je određen na zahtjev Tužilaštva, koje je ukazivalo da je zbog prijetnji svjedocima "ugrožen integritet suđenja".

U predmetu protiv trojice hrvatskih generala - Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji su optuženi zbog zločina nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine, nekadašnji komandant artiljerije Zbornog područja Split Marko Rajčić pozvan je da sutra pruži dopunski iskaz.

Rajčić je bio posljednji svjedok u okviru dokaznog postupka optužbe, a dopunski iskaz će dati o dokumentu pod nazivom "Popis artiljerijskih ciljeva Jagoda".

Dokazni postupak Tužilaštva u predmetu "Gotovina i drugi" okončan je 5. marta, a mjesec dana kasnije Pretresno vijeće je u potpunosti odbacilo zahtjeve branilaca da se optuženi oslobode po svim tačkama optužnice.

Dokazni postupak odbrane započeće u četvrtak, 28. maja, uvodnom riječju odbrane Ivana Čermaka i Mladena Markača. Odbrana Ante Gotovine izložila je uvodnu riječ na početku suđenja, u martu prošle godine. Očekuje se da prvi svjedok odbrane bude saslušan u utorak, 2. juna.

Dokazni postupak Tužilaštva sutra se nastavlja na suđenju bivšem načelniku Resora javne bezbjednosti MUP-a Srbije generalu Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999. godine, kao i na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, koji se tereti za pružanje značajne podrške srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj, koje su počinile zločine u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici.

Na suđenju protiv bivših visokih zvaničnicika Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini, u toku je dokazni postupak odbrane generala Praljka, koji svojim svjedočenjem pokušava da pobije optužbe da je sa preostalom petoricom bivših zvaničnika "Herceg-Bosne" učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu etničkog čišćenja nehrvatskog stanovništva.