Kongres komunista
3

U Pekingu se održava najvažniji sastanak na kojem će biti odlučeno ko će upravljati novom Kinom

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Najveći politički događaj u Kini - Kongres Komunističke partije, počeo je u Pekingu uz jake sigurnosne mjere.

Kineski predsjednik Xi Jinping obratio skupu od više od 2.000 delegata. Njegov govor je trajao više od tri sata.

Kongres nije otvoren za javnost, a održava se svakih pet godina. Najvažniji je politički događaj jer se tada odlučuje ko će upravljati Kinom i određuje smjer u kojem će ići u narednim godinama. Očekuje se da će na čelu ostati Xi koji je na tu funkciju izabran 2012. godine.

Po završetku kongresa koji će trajati do sljedeće sedmice, stranka će otkriti nove članove vrhovnog tijela za odluke u Kini - Politbiro, koji će upravljati Kinom. Predsjednik Xi je rekao kako je Kina postala velika sila u svijetu te naglasio kako ne trebaju kopirati strane političke sisteme. Otkrio je da će se raditi na socijalnoj modernizaciji Kine do 2050. godine, sprečavanju borbe za separatizam (Xinjang, Tibet i Hong Kong) te je poručio kako ova zemlja neće zatvarati vrata svijetu.

Nastavit će raditi na ekonomskim reformama te će smanjiti prepreke za strane investitore. Očekuje se da će na kongresu biti izmijenjen ustav.

Spomenuo je i veliki koruptivni skandal koji je potresao ovu partiju te je kaznio više od milion službenika. Obećao je da će "uništiti virus" unutar stranke.

Zbog pojačanih mjera sigurnosti neki restorani, fitness centri i noćni klubovi su zatvoreni.

Xi ima veliku moć, a neki smatraju da je jači i od posljednjeg lidera Maoa. Ima veliku podršku naroda ove Republike.